Det fa’me sjovt !

Så kort kan det siges, men for uindviede ( = kommende entusiaster), må jeg hellere tilføje lidt mere:

Et linestyret modelfly styres af en pilot, der holder et håndtag med 2 liner, som, i den anden ende, er forbundet til flyets ror.

Flyet vil altid flyve i cirkel,en halvkugle/sfære, med piloten som centrum.

Flyets reaktioner og motorens gang mærkes tydeligt gennem linerne, i form af vibrationer og linetræk.Manøvrenes placering i forhold til vinden, påvirker modelles flyvefart og rorets effektivitet, f.eks. gives der for kraftigt ror i vindsiden, kan linetræk og styrevne forsvinde et øjeblik, omvendt kan vinden bruges til super-skarpe vendinger.

Det øger intensiteten, at flyet altid højest er linelængden væk fra jorden, så du kan aldrig “gå på autopiloten”.

Rundtosset…..ja, men ikke på den måde !, balletdansere lærer det og Linestyrings-piloter lærer også hurtigt at undgå at blive rundtosset og svimmel.

Der findes en stor mængde tegninger og byggesæt til modeller, både til at lære at flyve med, til afslapnings-flyvning (old-timer, skala) og konkurrence. Der findes også nogle få ARF-byggesæt (Almost ready to fly, næsten flyveklare).

Modeller og motorer er kun hyldevare ganske få steder i Danmark (se vores link-side) og hentes ofte hjem fra udlandet. Kontakt en klub, eller Linestyringsunionen, der er et bredt kontaktnet.

I de internationale klasser kan du købe nøglefærdigt udstyr, der er konkurrencedygtigt på allerhøjeste plan.

Hyggeflyvning sker i stor stil, men Linestyret modelflyvning er i bund og grund konkurrence-orienteret: Det drejer sig om at få skub i adrenalinen, om at blive en bedre pilot, at bygge en bedre flyvemaskine, at udvikle sig.

Linestret modelflyvning opstod før 2′ verdenskrig, sidst i 30’erne og blev meget udbredt efter krigen, i 50’erne og 60’erne.

Dansk linestyret modelflyvning havde sin storhedtid sidst i 70’erne og først i 80’erne, med europa- og verdensmestre og et generelt højt internationalt aktivitetsniveau. Idag er vi en lille flok entusiaster, men nye entusiaster er altid meget velkomne.